Spring naar content

Applicatie integratie

Onze integratie-aanpak

Voor ieder bedrijfsproces bestaat er in veel gevallen wel een aparte applicatie. En al die applicaties bevatten data die steeds maar in omvang toeneemt. Maar veel van de gegevens uit een specifieke applicatie zijn voor meerdere processen nodig. Daardoor moet u veel gegevens handmatig in invoeren en daarnaast data overzetten van het ene naar het andere systeem.

Vrijwel iedere ondernemer heeft te maken met verschillende applicaties die in gebruik zijn en die ook nog met elkaar moeten samenwerken. Het opzetten van zo'n samenwerking noemen we software integratie of applicatie integratie. Een goede integratie kan veel opleveren, maar verkeerd aangepakt kan het grote kopzorgen opleveren.

Voordelen van een ERP enERP-systeem Rsult
Overzicht op uw bedrijf ERP en Netsuite

Integratiemogelijkheden

Geïntegreerde applicaties en koppelen van applicaties... is dat nodig? Wat levert dat eigenlijk op?

Een applicatie werkt prima zolang de applicatie wordt gebruikt waarvoor deze is aangeschaft. Maar dat zegt helemaal niets over de integratiemogelijkheden. Niet alle applicaties kunnen zomaar met elkaar verweven worden. Bovendien komen er telkens nieuwe uitdagingen bij, zoals:

  • Sommige applicaties werken in de cloud, terwijl andere applicaties lokaal (on-premiss) zijn geïnstalleerd;
  • Er komen nieuwe applicaties bij die geïntegreerd moeten worden;
  • Sommige data wilt u extern delen, terwijl andere data van privacygevoelige aard is en natuurlijk wilt u deze data niet delen met derden.

Gelukkig bestaan er veel technieken, gereedschappen en specialisten om te helpen met dit proces.

Applicatieconsolidatie

Applicatieconsolidatie is een veel gebruikte manier van werken. Dit betekent het hele applicatielandschap standaardiseren en uniformeren. Daardoor vermindert u het aantal applicaties, net zoals de hoeveelheid verschillende versies. Consolidatie leidt tot kostenreductie. Of niet? Maar u wil een nieuwe applicatie bijplaatsen. Wat gebeurt er dan? Of als een leverancier of klant de systemen dat de systemen op elkaar aansluiten? Om die reden is het belangrijk dat software altijd aan te passen is aan veranderende omstandigheden. Daarom moeten deze aanpassingen uiteraard flexibel en goedkoop uit te voeren zijn, zonder verstoring van de dagelijkse werkzaamheden.

Cloud

Daarnaast is een ander belangrijk punt of applicaties in de Cloud werken of lokaal in een computerruimte.
Werken in de Cloud begint steeds meer gewoon te raken. Maar de aanschaf van Cloudapplicaties brengt een uitdaging met zich mee op het gebied van integratie. Want hoe kunnen lokale applicaties met cloud applicaties praten en wilt u eigenlijk wel dat ze dat doen? Welke vereisten zijn er wat betreft beveiliging bij het integreren van een Cloud applicatie? En welke applicaties kunt u gebruiken voor integratie en op welke manier kunt u met uw huidige tooling koppelen met de Cloud?

Aanschaf van (nieuwe) software

Een succesvolle integratie begint met de software (of Clouddienst). Het kan natuurlijk verleidelijk zijn om alle software bij één leverancier aan te schaffen. Dat kan of een groot softwarepakket zijn (bijvoorbeeld een ERP-pakket), of verschillende producten van dezelfde leverancier. Voor MKB-bedrijven kan dit zeker een goede oplossing zijn, maar veel organisaties zijn huiverig (terecht of onterecht) voor de zogenaamde 'vendor lock-in'. Dat betekent immers dat ze vast zitten aan de ene leverancier, omdat aanschaf van tooling van andere leveranciers problemen oplevert met integratie en samenwerking met de huidige applicaties. Welke keuze u ook maakt, de integratiemogelijkheid is een belangrijk punt van aandacht bij de aanschaf van nieuwe software.

Meta-data

Vaak moeten meer soorten data uitgewisseld worden dan in eerste instantie gedacht. En dan hebben we het niet alleen over de data die dagelijks ingevoerd wordt, maar ook meta-data. Indien er in de ene applicatie een nieuwe standaard ingevoerd wordt voor data-opslag, dan moeten andere applicaties dat ook overnemen. Worden de toegangsrechten aangepast, dan moet dat overal worden aangepast. En zo zijn er nog veel meer punten waar u misschien nog niet aan denkt.

Waarom zou u kiezen voor geïntegreerde software of integratie van applicaties door koppelingen aan te brengen?

Door het koppelen van de systemen of applicaties blijft de data consistent en stemmen we applicaties beter op elkaar af. Zo wordt informatie over meerdere bedrijfsprocessen gedeeld, zonder dat de kennis van de applicaties verloren gaat.

De voordelen op een rij:

  • Bedrijfsprocessen worden op elkaar aangesloten en er zijn geen 'eilandjes' meer.
  • Besparing van opslagcapaciteit. Uw data wordt op één plaats opgeslagen.
  • Geen handmatig overzetten van data meer. Dat gebeurt voortaan automatisch. Daardoor blijft er tijd over voor ander werk.
  • Bij handmatig overzetten van data kunnen fouten ontstaan. Deze worden bij automatisch overzetten voorkomen. Mogelijke besparing op licenties door 'overbodige' applicaties uit te schakelen.

Samengevat, uw data en applicaties zijn erg belangrijk voor uw onderneming. Het koppelen van applicaties is niet eenvoudig maar de moeite waard om uw bedrijf een stap voorwaarts te laten maken.

De aanschaf van de juiste integratie-software is een goed begin, maar wellicht kunt u advies gebruiken of heeft u hulp op locatie nodig bij integratie applicatie. Er bestaan veel technieken, gereedschappen en hulpmiddelen om te integreren. Wij adviseren u graag.

 

Wij gebruiken een geavanceerd koppelingsplatform

Voor NetSuite koppelingen werken wij met SuiteLinq. Een platform waarin we softwareapplicaties eenvoudig met NetSuite kunnen koppelen.

Geïnteresseerd?

Neem dan snel contact op om te praten over de mogelijkheden.